Stepen zatamnjenja napred Stepen zatamnjenja pozadi

Dozvoljen stepen zatamnjenja

Zatamnjivanje stakala je dozvoljeno članom 72 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima koji je stupio na snagu 25.04.2012.

Vetrobran se ne sme naknadno zatamnjivati. Bočna okna u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 30%. Ostala stakla na vozilu mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja.

Ceo pravilnik mozete preuzeti OVDE

Procedura atestiranja zatamnjenih stakala

Potrebno je skenirati saobraćanu dozvolu vozila kako bismo svu potrebnu dokumentaciju poslali ovlašćenom dileru povodom izdavanja saglasnosti za zatamnjivanje stakala. Prilikom ugranje folija, saglasnost za pojedine marke vozila se dobija besplatno.Vlasnici automobila marki koje nemaju ovlašćenog predstavnika u Srbiji nalaze se u velikom problemu, pošto praktično ne mogu da dobiju saglasnost (potvrdu proizvođača).

Kada je u pitanju ispitivanje zatamnjenih stakala, tj. ispitivanje stakala na koja je zalepljena folija, to trenutno radi samo Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije www.amss-cmv.co.rs (CMV AMSS). Nakon što automobil prođe ispitivanje, podnosite zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja. Pre čega je potrebno obaviti i tehnički pregled.

Nakon što platite sve potrebne takse, atest preuzimate u AMSS.

Atest za stakla se vadi samo jednom, što znači da pomenutu proceduru nije potrebno ponavljati. Dokument važi koliko traju i folije na vozilu.